09 June 2009

KITA DAN CARA KITA BERPAKAIAN

ASSALAMUALAIKUM W.B.T

“Wah, bukan main wangi lagi kau Man”, tegur si Abu apabila hidungnya mengesan bau haruman dari sahabtnya itu.

“Ala..biasala jumpa awek kenala wangi-wangi”, jawap Seman sambil bersiul-siul.

“Tebal betul mekap u Jue”, usik Sally apabila melihat Jue mengenakan mekap yang tebal semasa sedang bersiap.

“Mestila, nak jumpa cik abang kita”, Jue tersenyum meleret.

Sudah fitrah manusia yang inginkan sesuatu yang cantik, wangi, kemas dan segala perkara yang baik. Tanyalah sesiapa saja, jawapan mereka pasti sama seperti contoh yang dikemukakan. Apabila keluar bekerja, belajar, makan angin dan sebagainya, manusia akan melaram, cuba melaram menggayakan pakaian yang menepati citarasa mereka.

Lihat saja di pusat membeli belah pada hari minggu, remaja menggayakan pelbagai jenis pakaian bersesuaian dengan aliran yang mereka bawa, bertepatan dengan halwa mereka dan memenuhi kehendak dan citarasa mereka. Golongan ini sanggup berhabis hingga ratusan ringgit asalkan mereka dapat bergaya seperti yang mereka idamkan.

Jika dilihat pada hari bekerja orang yang mengenakan pakaian seperti baju kurung, blaus, kemeja dan slack dan pelbagai lagi beserta dengan warna-warna yang cantik dan bertepatan dengan etika pemakaian yang menjadi garis panduan mereka.

CANTIK, KEMAS, BERGAYA

Mereka ini nampak segak dan cantik dek kerana rupa yang dikurniakan serta cara pemakaian yang menambah lagi seri di wajah mereka. Jika berpakaian selekeh ke tempat kerja sudah tentu orang memandang serong kepada kita dengan menganggap kita pekerja kolar biru walhal kita sebenarnya pekerja kolar putih! Sudah pasti kita tidak senang dengan situasi ini.

Tetapi satu perkara yang kita mungkin terlepas pandang ialah apabila kita hendak bertemu pencipta kita. Bagaimana agaknya cara pemakaian kita? Mengikut dari pemerhatian saya, orang akan berpakaian ala kadar apabila menunaikan solat! Bagi yang lelaki ada yang bersinglet dan ada juga yang tidak berpakaian semasa bersolat. Sekadar kain yang menutup bahagian pusat sehingga ke lutut. Yang perempuan tidak pula diketahui kerana tidak mempunyai peluang untuk melakukan pemerhatian.

Memang dalam Islam tidak salah etika pemakaian itu, cukup sekadar menutup aurat dari bahagian pusat hingga ke lutut bagi lelaki dan semua bahagian kecuali bahagian muka bagi perempuan apabila mengenakan telekung.

Dengan berpakaian ala kadar mengadap Rabbul Jalil, adakah anda rasa anda telah berlaku adil kepada pencipta anda? Jika anda sanggup menghabiskan setengah botol minyak wangi semata-mata untuk berjumpa kekasih hati, berpakaian kemas pabila bekerja dan menggayakan fesyen yang hampir menyamai artis barat, mengapa tidak melakukan cara yang serupa bila berhadapan dengan Allah?

BUKANKAH LEBIH BAGUS PABILA MENUNAIKAN SOLAT KITA MEMAKAI SEDIKIT HARUMAN DAN BERPAKAIAN KEMAS

Berpakaian ala kadar bila menunaikan solat walhal anda mengenakan pakaian yang cantik-cantik bagi agenda yang lain, anda semacam tidak adil terhadap Pencipta. Pernah ada seorang ustazah berpesan, “Cuba kalau solat, berpakaian seperti hendak keluar berjalan. Ini tak, kalau berjalan pakai cantik-cantik tapi bila solat pakai ala kadar je”. Nah, ini baru betul! Anda mengenakan wangian semasa bersolat, mengenakan pakaian yang bersih dan cantik bagi lelaki dan telekung yang bersih lagi harum bagi wanita. Bukankah ini lebih bagus?

Anda selesa tatkala mengangkat takbiratul ihram sehingga mengucapkan salam. Anda menunaikan hak anda kepada Allah. Anda telah berlaku adil kepada diri sendiri. Sesungguhnya Allah itu maha adil, maha penyayang dan maha pengampun. Lahirkanlah rasa syukur itu melalui solat yang didirikan bersama dengan etika pakaian yang boleh menambahkan lagi rasa syukur itu. Segala yang ada di dunia ini milikNya jadi janganlah berkira dalam melakukan kebaikan. Jika ditarik nikmat, nescaya anda rugi.

“Solat itu tiang agama. Sempurna solat sempurnalah iman kita, InsyaAllah”

Bersama-sama mencari keredhaan Allah

No comments:

Post a Comment